Quantcast
Channel: svenskbyggtidning
Viewing all 8188 articles
Browse latest View live

Istiden inspirerade till unik park

$
0
0

Slutresultatet blev en stor odlingspark med fruktträd, kolonilotter och gemensamhetsytor, en 50 meter bred park med olika växtlighetsteman som breder ut sig mellan olika bostadskvarter och till sist en så kallad drumlinpark, bestående av 25 grästäckta kullar i olika storlekar.

– Parken är den enda i sitt slag i Sverige, säger Jimmy Hagman, landskapsingenjör på Norconsult. Formen är hämtad från drumliner, alltså landmassor som samlades under glaciärerna under istiden.

Hundratusentals kubikmeter jord fick fraktas till parken för att man skulle kunna skapa kullarna. I dag är drumlinparken en populär plats ör såväl intervallträning som pulkaåkning.

– Annestadsparken är det största parkprojekt som Norconsult varit inblandat i. En av utmaningarna var att hitta ett
sätt att skapa balans mellan de stora parkområdena och omkringliggande bostadskvarter. Vi fick väldigt fria händer och tillräckligt stora resurser från Malmö Stad för att göra ett bra jobb, så det var ett mycket roligt och givande projekt.

Redaktionen


Imtech byter namn till Assemblin

$
0
0

I april byter Imtech namn och lämnar det gamla bakom sig. Med nya ägare och det nya varumärket Assemblin markerar bolaget att man tar nästa steg i utvecklingen.

Namnet Assemblin är en sammansättning av Assembly och Installation. Assembly har flera betydelser. Dels montera samman, dels också en samling av människor. Assemblin tydliggör vår styrka som en komplett installations- och servicepartner och representerar bolaget och våra mer än 5 000 professionella medarbetare i Sverige, Norge och Finland bättre.

Processen med att byta namn och omprofilera Imtech till Assemblin påbörjades med en varumärkesundersökning hos kunder, potentiella kunder och medarbetare i alla tre länder hösten 2015. Efter utveckling av varumärkesplattform inleddes arbetet med omprofilering av Imtech vid årsskiftet och kommer praktiskt att genomföras i april.

– I detta skede är det viktigt att lyfta fram våra medarbetare som är den avgörande skillnaden, grunden till vår framgång och därmed vårt verkliga varumärke. Vårt nya namn och logotype är bara symboler för vad vi genom våra medarbetare står för. Att genomföra processen med omprofilering i omgångar innebär att vi kunnat ge våra kunder och medarbetare en övergångsperiod där de nu fått chansen att lära känna och ta in det nya namnet. I april tar vi på vår helt nya kostym genom att omprofilera allt i hela bolaget. Kontor, bilar, kläder, webb, brevmallar, m.m., säger Thomas Rebermark, Informations- och Marknadschef Imtech Nordic

– Vår vision är att vara det ledande nordiska installations- och serviceföretaget och våra kunders förstahandsval genom att vi levererar de mest effektiva lösningarna utformade av branschens bästa medarbetare. Med goda marknadsförutsättningar kan vi med glädje konstatera att vi har de medarbetare och den verktygslåda som behövs för att ta den positionen. Nu med ett namn som bättre representerar oss, säger Mats Jönsson, VD och koncernchef Imtech Nordic.

Redaktionen

Beslagsföretag går samman för att skapa unikt kunderbjudande

$
0
0

För att möta marknaden med ett starkt produkterbjudande går beslagsföretagen Theofil Carlsson AB och JE Beslag AB samman. Samgåendet mellan bolagen skapar förutsättningar för att kunna utveckla fler egna produkter och samtidigt bredda och fördjupa produktsortimentet.

JE Beslag AB har ett starkt och väletablerat samarbete med de största kök- och badkoncernerna i Europa och Theofil Carlsson AB, med varumärket Theofils beslag, är marknadsledande beslagsleverantör till snickeri- och träindustri i Sverige. Såväl Theofils som JE Beslag arbetar kontinuerligt med produktutveckling och förnyar ständigt sina sortiment för att motsvara kundernas krav.

– Tillsammans blir vi nu en intressantare spelare på marknaden och kan gemensamt utveckla vårt produkterbjudande framåt, säger Theofils Groups VD, Bo Holmlind. Därtill ska vi fortsätta att ha hög tillgänglighet, många kontaktytor och en smart logistiklösning för våra olika kundsegment. Vi ska bli en helhetsleverantör som kan ta hand om allt från produktutveckling, konstruktion och inköp till lagerhållning, leverans och teknisk support.

Theofil Carlsson AB och JE Beslag AB kommer i och med sammanslagningen att tillhöra den nybildade koncernen Theofils Group AB, som ägs av Vättern Industrier och JE Group. Jacob Olsson, ägare till JE Group, kommer fortsättningsvis arbeta med affärsutveckling inom koncernen.

– Detta är en intressant sammanslagning som stärker båda bolagen och ger goda förutsättningar för en fortsatt stark tillväxt, säger Thomas Nilsson, VD på Vättern Industrier.

Den geografiska täckningen kommer inte att ändras i och med samgåendet.

Redaktionen

Nordbygg: Premiär för Solars nya huspaket

$
0
0

Ett hus – en leverantör. Under den devisen kommer Solar att visa sitt nya ”hus” på mässan Nordbygg i april.

Därefter ska huset, modell Attefall, ut på en roadtrip till olika Drive-ins för att visa upp varför man ska välja just Solar som sin leverantör av el och VVS. Huset är helt öppet och visar funktionella miljöer som badrum, kök, hall, entré, pannrum och grovkök där alla komponenter finns med.

– VVS, rör, belysning, styrning, säkerhet med mera. Vi vill visa att vi erbjuder paketlösningar för varje del i en fastighet. Det kan vara en villa, ett radhus eller en lägenhet i flerfamiljshus. Vi sätter ihop ett paket med samtliga komponenter som behövs för badrummet, köket, hallen, entrén och grovköket, allt dimensionerat efter hur huset eller lägenheten ser ut, säger marketingchef Fredrik Reis.

Poängen är helt enkelt att installatören (såväl el som VVS) bara behöver vända sig till en enda leverantör för att få en hel paketlösning, det vill säga allt som behövs för just den delen av huset. Allt ingår, från värmepumpar till rör, porslin, lås, styrningar, säkerhet, el och armaturer.

– Det sparar kunden mycket tid att slippa leta hos olika leverantörer och dessutom kanske få grejerna på olika dagar så att jobbet blir försenat. Hos oss vet kunden att han får rätt komponenter dimensionerade efter det aktuella behovet, allt i ett enda paket till den dag han har beställt det.

Redaktionen

 

Inwido tecknar avtal om att förvärva Outrup Vinduer och Døre i Danmark som en del i ett generationsskifte

$
0
0

Inwido har tecknat avtal om att förvärva 25 procent av aktierna i det danska fönsterföretaget Outrup Vinduer & Døre. Parterna har också avtalat att resterande aktier kommer att förvärvas under inledningen av 2018 (65%) och 2019 (10%). Förvärvet stärker Inwidos position på den danska marknaden och förväntas skapa betydande möjligheter för expansion och synergier med Inwidos existerande verksamheter.

Outrup, som grundades 1968 av Harry Ringgaard vars son Mogens nu leder och är huvudägare till bolaget, säljer och producerar fönster och dörrar i trä och trä/aluminium för den danska marknaden. Företaget har en stark position framförallt i snickarledet och är fokuserat på energieffektiva och moderna fönster- och dörrlösningar.

– Outrups fönster och dörrar ligger rätt i tiden genom sin design och energieffektivitet. Förvärvet stärker vårt erbjudande i Danmark samtidigt som Outrups kompetens med fördel kommer att kunna användas i våra övriga bolag, säger Håkan Jeppsson, VD och koncernchef för Inwido.

Outrup har cirka 150 anställda och produktionen sker vid fabriken i Outrup på Mors i Danmark. Försäljningen under 2015 uppgick till ca DKK 180 miljoner. I och med förvärvsavtalets struktur kommer samordning med Inwidos övriga verksamheter inte att inledas förrän tidigast i januari 2018. Det är också först då de huvudsakliga synergierna kommer att uppstå.

– Inwido är ett aktivt, trovärdigt och handlingskraftigt företag som i många avseenden är en förebild i vår bransch, säger Mogens Ringgaard. Koncernens strategi med decentraliserad styrning och lokal produktion passar också bra, planen är därför att produktionen fortsätter i Outrup. Jag känner mig trygg i att det här kommer att bli lyckosamt för alla inblandade parter.

Förvärvet förutsätter godkännande av berörda konkurrensmyndigheter.

Redaktionen

 

Framtidens boende nu på ikanobostad.se

$
0
0

I Ikano Bostads innovationsprogram BoLabb utvecklar vi framtidens boende. Hur kommer människors livsstilar och behov att se ut, och hur ska vi möta den allt starkare urbaniseringen? Med hjälp av användarupplevelser och studier över hur människor lever idag, utvecklar vi boendelösningar för att förenkla vardagen för fler.

För att dela med oss av våra lärdomar och insikter lanserar vi BoLabb på webben. Där kan du även följa vårt pågående utvecklingsarbete. Vi inleder inom kort byggandet av helt nya, flexibla lägenheter i Gustavsberg på Värmdö. Försäljningen påbörjas senare i år men redan nu kan du läsa om den kunskap som ligger till grund för de lösningar som vi har tagit fram.

Redaktionen

Skapa uterumsdrömmen med Skapa

$
0
0

Långsmalt och modernt. Det kännetecknar den senaste uterumsinnovationen från Skånska Byggvaror. Och modellen Skapa är just skapad tillsammans med kunderna och är ett direkt svar på deras önskemål. Med flera storlekar och utföranden bidrar modellen till stilfulla och praktiska hem där uterummet blir husets mest älskade livsrum.

Tidig vår är tid för drömmar OCH planering. Lagom till att vårkänslorna pockar på lanseras ännu ett nytt uterum som erbjuder ett större och ljusare hem för villaägaren. Modellen Skapa är utvecklad för att särskilt passa den moderna arkitekturen. Det långsmala uterummet är tänkt att addera en vinkel till en rak huskropp och skapar en attraktiv hörna med innergårdskänsla och vindskydd. Perfekt som inramning till en uteplats eller ett poolområde. Skapa ansluts till fastigheten på uterummets kortsida.

– Vårt senaste uterum är ett resultat av samtal med våra kunder. Att kunna lägga till ett modernt uterum i vinkel, i olika längder och bredder, var önskemål som villaägare förde fram till oss och som vi nu utvecklat efter. Att få glädjen att utveckla bra lösningar ihop med kunderna är varje produktutvecklares dröm och något vi fokuserar alltmer på, säger Jesper Nilsson, produktchef uterum på Skånska Byggvaror.

Det nya uterummet Skapa är en vidareutveckling av det nyligen lanserade uterummet Önska, som är fristående. Skapa kostar från 45 800 kronor och finns i storlekar från 14,5 till 26 kvadrat.

Redaktionen

 

Sveriges Byggindustrier: Ett av tre byggföretag skulle tvingas lägga ned med Byggnads avtalskrav

$
0
0

Sveriges Byggindustrier har beräknat det faktiska värdet av Byggnads avtalskrav. Sammanlagt innebär kraven minst 8 procent i kostnadsökning för byggföretagen och inte som tidigare varit känt 3,2 procent. Ett av tre medlemsföretag skulle tvingas lägga ned sin verksamhet och 30 000 personer förlora sina jobb visar en ny rapport som Sveriges Byggindustrier låtit göra.

– Byggnads krav är ett hårt slag mot våra små företag som idag har små marginaler. Ett av tre företag skulle bli tvungna att lägga ned sin verksamhet. Att Byggnads dessutom lägger krav som gör deras egna medlemmar arbetslösa är anmärkningsvärt. I ett läge där byggbranschen alltmer konkurrerar på en internationell marknad är det viktigt att stärka svenska företag och medarbetares konkurrenskraft, säger Mats Åkerlind, förhandlingschef på Sveriges Byggindustrier.

– Sveriges Byggindustrier har varit tydlig med att vi parter måste utveckla kollektivavtalen för att fler företag ska teckna kollektivavtal. Men då får det inte finnas konkurrensfördelar att stå utanför, säger Mats Åkerlind.

– Det är inte en framkomlig väg att göra det dyrare att anställa, att utöka ackordet, att ta bort kvalitetsstämpeln det innebär att organisera sig i Sveriges Byggindustrier eller att ta bort flexibiliteten vad gäller arbetstider. Vi kommer aldrig kunna bygga bort dagens bostadsbrist om Byggnads avtalskrav blir verklighet, säger Mats Åkerlind, förhandlingschef på Sveriges Byggindustrier.

Så många arbetar i medlemsföretag som kan få svårt att överleva

Tabellen visar antalet medlemsföretag hos Sveriges Byggindustrier som kan få svårt att överleva, hur många anställda dessa företag har, samt hur stor andel av samtliga anställda i medlemsföretagen dessa utgör. Tabellen visar hur stort antal av dessa som utgörs av små företag (mindre än 50 anställda) som riskerar att få svårt att överleva, och deras anställda. I riket totalt är det 1052 företag, varav 946 är småföretag skulle få svårt att överleva.

Antal företag Antal anställda Andel anställda Antal små företag Antal anställda små företag
Blekinge län 21 132 24,9% 21 132
Dalarnas län 25 380 34,2% 24 315
Gotlands län 7 190 41,5% 6 100
Gävleborgs län 20 344 23,5% 20 344
Hallands län 34 473 34,8% 31 268
Jämtlands län 25 418 44,3% 22 221
Jönköpings län 43 934 45,5% 37 511
Kalmar län 13 247 28,2% 12 190
Kronobergs län 8 86 13,3% 8 86
Norrbottens län 21 746 44,7% 18 198
Skåne län 131 2073 35,2% 124 1310
Stockholms län 267 5231 35,6% 251 2773
Södermanlands län 31 551 40,2% 28 363
Uppsala län 23 762 52,0% 19 278
Värmlands län 21 340 42,7% 20 289
Västerbottens län 14 208 30,5% 14 208
Västernorrlands län 20 374 35,3% 17 182
Västmanlands län 17 354 50,4% 16 272
Västra Götalands län 188 3041 36,2% 176 2125
Örebro län 20 285 23,8% 19 224
Östergötlands län 46 939 31,5% 42 665
Riket totalt 1052 30751 29,1% 946 11599

Derome stärker sin marknadsposition ytterligare i Bohuslän

$
0
0

Derome Byggvaror har under de senaste åren expanderat kraftigt och har två år i rad utsetts till ett av Sveriges Superföretag. Under 2014 expanderade bygghandelskedjan in i Bohuslän och nu stärks positionen i området ytterligare.

Under årets första månader har Derome Byggvaror ökat sin tillväxt med 20 procent, dubbelt så mycket som branschen, och det trots tunga investeringar. Just nu byggs och anpassas anläggningar på Orust och i Tanumshede. Dessutom har lokalen för den befintliga anläggningen i Svanesund på Orust nu förvärvats.

När Derome för snart 1,5 år sedan köpte Elof Hanssons bygghandelsverksamhet var anläggningen i Svanesund på Orust en av nio anläggningar som förvärvades. Då övertogs det befintliga hyreskontraktet, men idag står Derome som ägare även till fastigheten.

Sverre Högström är säljare av lokalen och sålde själv sin bygghandel till Elof Hansson. När Derome tog initiativ att även köpa fastigheten, så välkomnades det av Sverre Högström:

– Det är ett klart besked att Derome har för avsikt att stanna och som Svanesundsbo och med ett hjärta som klappar för Orust, så är det oerhört positivt.

Planen är nu att genomföra en större ombyggnation av anläggningen under nästa vinter.

– Att förvärva lokalen visar att vi vill ha en långsiktig relation med våra kunder på Orust, säger Magnus Kvarefelt, platschef i Svanesund. Dessutom ger det oss en möjlighet att anpassa lokalerna än mer efter våra behov. För att den ska bli så optimal som möjligt tar vi oss tid att planera och inte minst ha en dialog med våra kunder för att tillsammans diskutera fram bästa möjliga planlösning.

Nybyggnation på Orust parallellt med ombyggnation i Tanumshede
I Henån på Orust byggs en helt ny anläggning och just nu reses den stora byggmaterialhallen, som byggs helt i trä. Det sätter ett ökat tryck på den dagliga verksamheten, men platschef Christer Bergin har satt in extra resurser för att kunderna inte ska bli lidande:

– Vi har ökat vår utkörningsservice för att underlätta för våra kunder. Just nu har vi tre fordon stationerade på Orust och ytterligare kranbilar som stöttar från fastlandet. Även om det är stökigt, så är alla positiva och ser fram emot en ny fin bygghandel med ett komplett sortiment.

I höstas förvärvade Derome den gamla Volvofabriken i Tanum och sedan dess har ombyggnation pågått för fullt. Lokalerna anpassas för bygghandelsverksamhet och produktion av takstolar och färdigkapade väggsatser. Det är ett enormt projekt som fått en hel del positiv respons i och med att produktion återupptas i den gamla fabriken. Den stora lokalen är nästintill uthyrd, enbart en lokal anpassad för lager och lättare industri finns i dagsläget tillgängligt för uthyrning och i den gamla anläggningen förbereder platschef Peter Svensson den stundande flytten med att rea ut byggmaterial som inte ska följa med i flytten.

Fortsatt expansion ger fler arbetstillfällen
Hittills har ett tiotal personer anställts till Tanumshede och Derome fortsätter att söka nya medarbetare. ”Idag har vi ett hundratal medarbetare placerade i Bohuslän”, säger Carl-Tore Bengtsson, VD för Derome Byggvaror & Träteknik.

– Just nu söker vi ingenjörer till både Tanum och Uddevalla och vi räknar med att skapa fler arbetstillfällen. Vi har sedan september förra året ett säljkontor i Strömstad och letar nu efter en lämplig lokal för att etablera en bygghandel. Hittar vi en lämplig lokal, så behöver vi ett tiotal personer för att komma igång så snart som möjligt.

Derome Byggvaror & Träteknik inledde året med 725 anställda och har hittills i år anställt ett femtiotal personer.

– På tio år har vi tiodubblat omsättningen och det ger ett fantastiskt bra resultat, avslutar Carl-Tore Bengtsson. Vi har planer på fortsatt expansion och med ökad närvaro på marknaden står vi redo när politikerna levererar konkreta planer som stimulerar ett ökat byggande.

Redaktionen

Cembrit inför nya mer logiska produktnamn

$
0
0

Det är nya tider på Cembrit. Nu byter alla fasadprodukter namn. Välkända varumärken som ”URBANNATURE” utgår för att ge plats åt en ny, mer logisk och lättnavigerad namnstruktur.

De nya produktnamnen återspeglar karaktären hos de enskilda fasadskivorna såsom ytbehandling och färg. Själva produkterna och färgerna är desamma som tidigare, men till exempel byter ”CEMENTMOOD” namn till ”Cembrit Patina”, eftersom plattan ändrar utseende och patina över tiden. Syftet är att göra det lättare för kunderna att navigera bland färgerna och tydligt se skillnader mellan olika fasadskivor.

– Produkternas nya namn utgår från hur kunden logiskt väljer sin produkt: Först väljer man en färg och sedan produktegenskaper. Valmöjligheterna kommer i en naturlig ordning, som också avspeglas i namnen. Systemet är detsamma över hela fasadsortimentet och gör det snabbt och lätt att välja den lösning som man vill ha, förklarar Anna Ranow, kommunikationsansvarig på Cembrit.

Namnbytet sker i samband med etableringen av en helt ny fabrik i Ungern, som ska leverera fasadskivor med toppkvalitet. Den nya produktionsanläggningen möjliggör speciallösningar inom bl.a. skärning, färger och perforering, vilket innebär att särskilda designönskemål nu får ännu större utrymme. Den nya tekniken har också lett till att leveranstiden på fasadskivor kommer att vara betydligt kortare i framtiden.

De nya namnen syns på den nya hemsidan som lanseras idag. Här visas även produkternas arkitektoniska möjligheter tydligare än tidigare.

Redaktionen

NCC energieffektiviserar 211 hyresrätter i Växjö

$
0
0

Nu inleds andra etappen av renoveringen av Araby-området i Växjö, där NCC tar sig an de resterande 211 lägenheterna. Hyresgästerna får fräscha och moderna bostäder, samtidigt som energianvändningen i husen halveras. Växjöbostäders order är värd cirka 189 MSEK.

Kvarteret Alabastern har drygt 300 hyresrätter i Växjös största miljonprogramområde, Araby, som byggdes i slutet av 1960-talet. NCC har sedan 2015 renoverat 90 av lägenheterna och de sista hyresgästerna i den första etappen flyttar in i april i år, i enlighet med tidplanen.

Nu har NCC fått förtroendet att renovera resterande 211 lägenheter, ett  uppdrag som fanns med som option i den tidigare upphandlingen. Den andra etappen inleddes i förra veckan och projektet avslutas i början av 2019. Som en del av projektet ska även den yttre miljön förbättras med belysning och gångstråk för att öka trygghet och trivsel i området. 

– En så här omfattande renovering innehåller alltid en viss del överraskningar. Genom ett öppet och förtroendefullt samarbete har vi tillsammans kunnat hitta bra lösningar, säger Carina Herbertsson, projektchef på Växjöbostäder. Allt har fungerat bra och vi tar nu med oss erfarenheterna och fortsätter samarbetet i partnering även under den andra etappen.

Energieffektivisering är ett av de viktiga målen med renoveringen och därmed en mycket viktig del i Växjöbostäders ständigt pågående arbete med att minska miljöpåverkan. Projektet ingår som en del i READY, ett EU-finansierat program där Växjö som enda svenska kommun deltar.  EU-programmet syftar till att testa innovativa lösningar och renovera på ett sätt som minskar energiförbrukningen till minst hälften.

– Det är intressant att vara med i en renovering som ligger så i framkant, säger Niclas Couchér, projektchef på NCC Building. Förutom de energieffektiviseringsåtgärder som vi använder i hela området, kommer vi också att prova nya lösningar i ett testhus. Där införs t ex solfångare för att generera el och värme, värmeåtervinning från avloppsvatten och it-lösningar för att visualisera el- och vattenförbrukning för hyresgästerna.

Energianvändningen beräknas efter renoveringen minska till 75 kilowattimmar per kvadratmeter i hela området, jämfört med dagens cirka 150 kWh per kvm och år. I testhuset är målet att nå så lågt som 36 kWh per kvm och år. Halveringen uppnås genom att NCC tilläggsisolerar takbjälklagen, sätter in energieffektiva fönster, byter ut dagens tunna väggar innanför balkongen mot mer välisolerade, samt ersätter ventilationen med energieffektiva värmeåtervinnande FTX-aggregat.

Under renoveringen flyttar de boende till tillfälliga bostäder under cirka elva veckor. Det beror på att NCC byter ut samtliga kök och badrum, liksom alla elledningar, vatten- och avloppsrör i lägenheterna, som också får säkerhetsdörrar samt nya golv och ytskikt invändigt.

Redaktionen

BORÅS – nominerad till Årets Stadskärna 2016

$
0
0

Staden Borås är återigen nominerad till utmärkelsen Årets Stadskärna och den 18 mars besöker juryn staden för ett heldagsbesök. Det blir presentationer, diskussioner och naturligtvis rundvandring i stadskärnan.

”Borås är inte som andra städer. Här tänker vi lite annorlunda. Vi har präglats av handel sedan mitten av 1500-talet då knallen reste land och rike runt med sina hantverk. Under drygt 500 år har vi levt nära marknaden för att lyssna och förstå för att sedan utveckla och sälja.” så inleds Borås ansökan.

Juryn består av representanter för Visita, Boverket, Trafikverket, fastighetsbolag, kommun och samverksanorganisationer kring centrumutveckling och utmärkelsen delas ut till den svenska stad som gjort störst framsteg (genom mätbara resultat) i sin förnyelse av centrum.

– Vi blev uppmanade av organisationen Svenska Stadskärnor att skicka in en ansökan, vilket naturligtvis känns väldigt hedrande oavsett hur långt det håller i slutändan. Ansökan kräver en grundläggande genomlysning av de förändringar som skett i stadskärnan de senaste åren, vilket är väldigt nyttigt. När man samlar all utveckling på det här viset blir det väldigt påtagligt även för oss internt hur mycket bra saker som gjorts och fortfarande görs, säger Lisa Statham, Borås City.

– Det skapas otroligt mycket positivt i Borås. Jag tror att vi har vårt driv och entreprenörsanda att tacka för mycket. Vi vill komma framåt och har hittat unika samverkansformer mellan högskola, näringsliv, kommun, icke-kommersiella organisationer, besökare och invånare. Det ger väl förankrade beslut, kortare ledtider och väldigt goda resultat, säger Helena Alcenius, BoråsBorås TME AB.

Borås fick utmärkelsen 2011 och då löd motiveringstexten: ”Borås är bra på att vara stad och det märks att de satsar på det. Parterna gör målmedvetna långsiktiga satsningar vilka accelererat de senaste åren. Boråsaktörerna visar upp en mångsidig hög kompetens och drar åt samma håll. Plattformen för utvecklingsarbetet har utvecklats löpande och bygger på en gemensam avsiktsförklaring tillsammans med ett fräscht Borås City AB som nu kompletterats med destinationsbolaget Borås Borås TME. Genom det starka politiska engagemanget har man nått så mycket längre. Borås city andas attraktion och lust!”

Årets Stadskärna 2016
Årets Stadskärna är en utmärkelse för framgångsrik utveckling av stadskärnan. Den delas ut för 22:a året i rad till den svenska stad som under de närmast föregående åren gjort störst framsteg i sin förnyelse av centrum, genom samarbete mellan både 
privata och offentliga aktörer. Med framsteg menas att det finns ett flertal mätbara resultat av stadskärnans 
utveckling.

Vinnande stad tilldelas utmärkelsen den 25 maj i samband med Svenska Stadskärnors årskonferens i Örebro.

Redaktionen

Ny grön laser ger fyra gånger bättre synbarhet

$
0
0

Gröna laserstrålar är framtiden när det gäller självnivellerande korslaser då det syns betydligt bättre och skarpare än röda strålar. DEWALT lanserar nu två av sina toppmodeller med grön laserstråle för absolut bästa synbarhet och precision.

Genom att kombinera den senaste lasertekniken med sitt omtalat kraftfulla batteri 10.8V XR kan DEWALT nu presentera två självnivellerande korslasrar som både har grön laserstråle och extra lång gångtid.

DCE088D1G (korslaser) och DCE089D1G (korslaser 360°) är ett svar på byggbranschens ökade efterfrågan på korslasrar med grön diod eftersom det visat sig att gröna laserstrålar är betydligt lättare att se för det mänskliga ögat än röda.

Skillnaden i synbarhet är hela fyra gånger så stor. En upptäckt som innebär en revolution när det gäller självnivellerande korslaser-instrument eftersom det ofta varit svårt att se de röda strecken, speciellt på avstånd.

Med grön laserstråle förbättras synbarheten avsevärt vilket är en stor fördel på till exempel byggarbetsplatser med mycket ljusa förhållanden eller när avstånden är långa. Korslaser med grön stråle är också idealisk när man arbetar med moment som kräver exakt precision, som exempelvis när man sätter gips och undertak eller installerar ventilationssystem.

Laserkvalitén är mycket hög och det skarpa och tydliga gröna korset gör att nivelleringen och inriktningen går snabbare och lättare.

Räckvidden är hela 30 meter, upp till 60 meter om man använder en lasermottagare, och nivelleringsnoggrannheten är +/- 3mm per 10 meter. En smart låsfunktion gör att korslasern också kan transporteras utan att kalibreringen tar skada och den robusta kåpan med tjockt glas är gjord för att klara ett fall på upp till 2 meter.

Båda modellerna är även skyddsklassade mot damm och vattenstänk enligt IP65.

Redaktionen

Webasto presenterar tunga produktnyheter på Bauma

$
0
0

Att låta motorn gå på tomgång för att hålla värmen respektive kylan är en stor energi- och pengatjuv bland entreprenadmaskiner. Under världens största mässa för entreprenadmaskiner, Bauma i München, presenterar Webasto en lösning på bland annat detta bekymmer.

När Webasto visar upp en rad produktnyheter på Bauma är KG Knutsson representerat, bland annat med produktchef Lars Larson som kommer finnas i Webastos monter 343 i hall A4.

– KGK har representerat Webasto i Sverige i mer än 40 år och det är självklart att vårda detta stora förtroende genom att vara på plats. De produktnyheter som visas upp räknar vi med att ha på hyllan om ungefär ett halvår.

I Sverige pratar vi om start- och stoppfunktion, ”no idling” kallas det på engelska. Det är ett etablerat begrepp inom personbilar, men för de som sitter i ett arbetsredskap som till exempel en grävmaskin har tekniken inte funnits tidigare. Under raster eller väntan är det vanligt att föraren låter motorn gå på tomgång för att hålla värmen i fordonet. På Bauma demonstrerar Webasto sin systemlösning som automatiskt ser till att temperaturen hålls uppe på rätt nivå.

Webasto Polar Cab jobbar tvärtom och håller förarhytten sval när solen gassar på genom de stora glaspartierna. Här har företaget ett par olika lösningar som kan skräddarsys efter kundens önskemål.

– Det här är en produkt som kanske är intressantast för södra Europa men även här i Norden kommer det finnas behov av att hålla förarhytten sval när start- och stopptekniken införts, säger Lars Larson.

En tredje riktigt stor produktnyhet är att Webasto tagit fram en mjukvara som underlättar CAN-integration. Bakgrunden är kundernas önskemål om att kunna kontrollera luftkonditioneringen i entreprenadmaskiner via tillverkarens digitala styrsystem, något som tidigare varit svårt eftersom oberoende värme- och kylsystem i regel jobbar med analoga styrsignaler.

Webasto Group är sedan grundandet 1901 ett familjeägt företag med säte i Stockdorf, nära München. Koncernen verkar internationellt på över 50 orter (av dessa är över 30 produktionsanläggningar) i divisionerna tak- och termosystem. Webasto är en av de 100 största leverantörerna i världen till fordonsindustrin. 2014 omsatte koncernen en försäljningsvolym på 2,5 miljarder euro och sysselsatte över 10 000 anställda.

Bolagets kärnverksamhet omfattar utveckling, tillverkning och försäljning av kompletta tak- och konvertibla system samt värme, kyla och ventilationssystem för personbilar, kommersiella- och specialfordon, fritidsfordon och båtar.

Redaktionen

Produktnyheter: Arbetsstrålkastare Hella Q90 med låg effektförbrukning

$
0
0

Hella Q90 Compact LED är en ny prisvärd arbetsstrålkastare i Thermo Pro-serien. Ljusstyrkan hos de fyra högeffektlysdioderna är 1 000 lumen med en effektförbrukning på endast 15 W. Ljuset fördelas med en speciellt utvecklad multifacettreflektor som ger en homogen ljusbild.

Det värmeavledande plasthuset, det slagtåliga plastglaset och hållarfoten av plast ger förutom viktbesparing också ett fullständig rostskydd. Strålkastaren är skyddad mot överhettning och felpolarisering och är även försedd med kylflänsar som ger värmeavledning för högeffektlysdioderna.

Strålkastaren finns för närfältsupplysning och med färgtemperaturen 6 500 K är ljuset från LED-arbetsstrålkastaren mycket likt dagsljus. Detta medför att färgerna syns tydligare i mörker och det mänskliga ögat får lättare att ta in intrycken. Det är mer vilsamt för ögat och minskar förarens trötthet.

Teknisk data

  • Lumen: 1000 lm
  • Effektförbrukning: 15 W
  • Spänning: 9-33 V
  • Skyddsklass: IP6K9K IP6K7
  • Godkännande: ECE-R10
  • Anslutning: 500 mm kabel med Deutsch-kontakt
  • Montering: Stående eller hängande.

Redaktionen


inUse hjälper Denver bli en Smart Stad – öppnar kontor i USA

$
0
0

inUse öppnar sitt första utomlandskontor, i USA. Det står klart efter att byrån fortsatt kommer arbeta med service design för att utveckla Denver och andra städer i USA för att bli smartare och mer hållbara i ett vidare perspektiv.

Den digitala byrån inUse har sedan i höstas arbetat tillsammans med Panasonic för att påbörja Denvers resa mot att bli en hållbar, smart stad. Samarbetet har nu utvecklats till ett partnerskap som innebär att inUse öppnar kontor i USA.

– inUse har gjort en fantastisk resa över 15 år i Sverige. Missionen har alltid varit att påverka och förändra vardagen för människor genom våra uppdrag. I USA har hållbarhet och smarta städer verkligen tagit fart på alla plan, och städer som Denver går i frontlinjen. Panasonic har gett oss möjligheten att jobba med hållbarhet och smarta städer från ett service design-perspektiv på högsta beslutsnivå. Vi lever vår mission att påverka och förändra världen genom våra uppdrag! säger Kjell Persson, VD på inUse.

Långsiktig USA-satsning

I en startfas kommer en handfull konsulter från inUse att vara involverade i projekten men ambitionen är att inom två år vara 10 konsulter på det nya kontoret i Denver. Etableringen i USA är långsiktig och Panasonic är en viktig partner för inUse.

– inUse har en stark kompetens inom Service Design och ett unikt arbetssätt som är mycket bra lämpat för att arbeta med Smart Cities. Det är inte enbart ett projekt med stort P som gör en region hållbar. Det är 100-tals samordnade projekt över många år som skapar en hållbar framtid, där är inUse i allra högsta grad en viktig partner för Panasonic – och för Denver att nå framgång, säger Jarrett Wendt, Vice President Strategic Initiatives and Business Development på Panasonic.

Gynnar staden i stort

Smart teknik gör det möjligt att designa världens städer med högre service, högre livskvalitet, effektivare utnyttjande av infrastruktur för förflyttningar i staden, effektivare utnyttjande av naturresurser och mycket mer. Det gör det möjligt för en stad att ta ledarskapet i att designa för en hållbar framtid.

– Smart teknik och sakernas internet är fantastiskt inspirerande drivkrafter. Men fortfarande är det medel för att nå högre mer övergripande mål. Det unika i det vi gör med Panasonic är att samordna övergripande mål för staden och regionen i en process där ett 15-tal av de högsta cheferna jobbar över sina respektive ansvarsområden, tillsammans, för att sluta gapet mellan långsiktiga hållbarhetsmål, berättar Kjell Persson, VD på inUse.

Nya lösningar för smarta städer

Avtalet med Panasonic är skrivit som ett långsiktigt partnerskap som ska utveckla bägge företagen och löper över minst två år. Några av de områden som inUse kommer att arbeta med i Denver och för andra regioner är:

– Fokuserar på att ta reda på medborgarbehoven och samhällsnytta med en öppen dialog med medborgarna.

– Framtidens förflyttning av människor i stora städer, allt från autonoma bilar till cykling.

– Framtidens boende med alla aspekter av hållbarhet, livskvalitet och service.

– Hälsa och välbefinnande i framtidens städer.

– Service och trygghet i framtidens städer.

I linje med årets stora event

inUse arrangerar varje år From Business to Buttons (fbtb.se), ett av Europas största events när det gäller digitala användarupplevelser (UX, User Experience) och service design. Fokus för 2016 är hållbarhet, och årets huvudtalare är Al Gore. Konferensens tema i kombination med det nya avtalet med Panasonic stärker nu företagets Hållbarhetssatsning ytterligare.

Redaktionen

Framtiden huggs i trä

$
0
0

Framtidens viktigaste material är också ett av de äldsta vi känner till. Det är miljövänligt och kan leva kvar för evigt. Trä är en av nycklarna till ett hållbart klimat. Få material är lika användbara som trä. Det är förhållandevis billigt, man kan bygga i princip vad som helst av det och tillgången – särskilt i Sverige – är snudd på oändlig.

– För mig är det solklart att trä på många vis är världens bästa material. Det gäller bara att känna till hur man använder det, säger Stefan Sundqvist, affärsansvarig för mässan Trä & Teknik på Svenska Mässan.

– I dag är stål och betong två viktiga komponenter i de flesta större byggnationer. Detta ger hållbara hus men det är samtidigt inga material vi kommer att kunna bygga med för evigt.

– Trä är vår enda naturresurs som återkommer. Efter 80–90 år finns det ny råvara att använda för kommande generation. Det är unikt och i princip den enda naturtillgången som återkommer till människans nytta, säger Stefan Sundqvist.

Arkitekt Bertil Harström är med och utformar årets seminariesatsning Wood Fusion på Trä & Teknik. Bertil vill lyfta fram det hållbara byggandet:

– Trä som material motsvarar framtidens krav på ekologiskt hållbart byggande. Faktiskt det byggmaterial som bäst klarar de koldioxidkrav som antogs vid klimatmötet i Paris i december. Där tittar man på livscykelanalyser, hela kretsloppet. Andra fördelar med trä är materialets egenskaper att andas, lagra solenergi och ta hand om fukt. Tyvärr är träet försummat som byggmaterial här i Sverige. Dess egenskaper är sorgligt underskattade, av ren okunskap.

Till Wood Fusions seminarier ”Bygga i Trä” kommer arkitekter, konstruktörer samt övriga intressentgrupper från hela bygg- och fastighetssektorn. I Sydeuropa har man kommit längre när det gäller ett modernt träbyggande. Vi har råvaran, men inte kompetensen ännu. Målet måste vara att återta en ledande roll inom träbyggandet.

– Tänk om vi kunde förädla råvaran ytterligare några steg och börja leverera byggnader i platta paket ut över världen. Vilken potential! På Wood Fusion vill vi påverka politiker och byggherrar i den riktningen. Det finns ett behov av att påminna om den kunskap som fanns förr, men framförallt gäller det att peka framåt. Det är med hjälp av datorer och robotar som vi bygger morgondagens trähus, avslutar Bertil Harström.

Fakta Trä & Teknik/Wood Fusion 6–9 september 2016

Trä & Teknik är Nordens ledande mässa för träbranschen. Mässan samlar aktörer från hela branschen; allt från sågverk och snickerier till möbeltillverkare och verktygsleverantörer.
Nytt för i år är Framtiden Träproduktion, en scen som fokuserar helt på digitalisering, Industri 4.0 och effektivisering. Här presenteras intressanta case hur vi kan kundanpassa, automatisera och effektivisera träindustrin.

Wood Fusion är en viktig del av mässan, ett fyra dagar långt seminarium om trä och hållbart byggande där arkitekter, forskare, ingenjörer, konstruktörer, beslutsfattare och byggherrar möts. Wood Fusion arrangeras i en specialdesignad lounge på Svenska Mässan. Här diskuterar arkitekter, forskare, ingenjörer och konstruktörer förutsättningarna för att bygga mer med trä. En monumental träskulptur, kallad “Woodstock”, markerar platsen.

Redaktionen

 

Amorteringskrav från 1 juni

$
0
0

Nu har det nya amorteringskravet på bostadslån klubbats i riksdagens finansutskott. De som köper en nybyggd bostad slipper dock kravet under de första fem åren. Det här skriver aftonbladet.se.

 – Vi ville ha ett undantag då vi inte ville inte göra någonting som riskerar att begränsa nyproduktionen, säger ekonomisk-politiska talespersonen Ulf Kristersson (M) till aftonbladet.se.

 När riksdagens finansutskott sammanträdde i dag stod det klart att alla partier var överens om det nya amorteringskravet på bostadslån. Ledamöterna i utskottet var nöjda. Det har varit en lång resa, där flera remissinstanser och framför allt Kammarrätten i Jönköping har haft åsikter om tidigare förslags rimlighet.

 Men nu är tanken att den nya lagen ska börja gälla från och med den 1 juni.

 – Vi har kommit fram till att vi ska införa lagkrav på amortering. Det är viktigt att vi har en robust amorteringskultur och också kan stötta det med lagstiftning, säger Fredrik Olovsson, ordförande i finansutskottet (S) till aftonbladet.se.

 Undantag för nyproduktion

Ett undantag görs för de som köper nyproducerade lägenheter, där möjligheten finns för bankerna att inte kräva amortering.

 Olovsson säger att undantaget, ett krav från Allianspartierna, är rimligt.

 – Det är bättre än ett evigt undantag. Sen finns det problem med alla former av undantag. Det har lyfts fram av andra aktörer att det kan bli en inlåsningseffekt för den som bor amorteringsfritt. Detta innebär inte heller att lagstiftningen säger att det ska vara amorteringsfritt. Jag utgår att de flesta banker kommer ställa krav på amortering ändå, säger han till aftonbladet.se.

 Moderaternas Ulf Kristersson menar att den nya lagen slår fast att det naturliga är att betala tillbaka på sitt bostadslån.

 – I grund och botten är det så att lån ska amorteras och så har det alltid varit. Vi har haft en tid där väldigt många inte har amorterat. Vi vill markera att det ska vara det naturliga, säger han till aftonbladet.se.


Fakta: Tanken är att den nya lagen ska börja gälla från och med den 1 juni. Lånar du till 70 procent eller mer av bostaden kommer du att tvingas amortera 2 procent av hela lånebeloppet varje år. Efter det sjunker amorteringstakten, till 1 procent av hela beloppet per år ned till 50 procent.


 Björn Asplind 

Bravida ingår samarbete med Raybased för att utveckla erbjudandet av energieffektiva installationer

$
0
0

Bravida har tecknat ett samarbetsavtal med Raybased som utvecklat en trådlös plattform för fastighetsautomation vilket gör det möjligt att övervaka, styra och optimera el-, vs-, ventilation- och säkerhetsinstallationer i en fastighet.

Bravida ser en utökad möjlighet att erbjuda energieffektiva installations- och servicetjänster med hjälp av Raybaseds produkter.

– Samarbetet är en möjlighet att utveckla och stärka vårt kunderbjudande. Vi tror på Raybaseds produkter och ser fram emot att utveckla och fördjupa samarbetet med dem. Inte minst är vi glada att få möjlighet att använda Raybaseds system för energioptimering av fastigheter och därmed både sänka kostnader och minska miljöpåverkan för våra kunder. Vår ambition är också att tillsammans med Raybased utveckla nya funktioner som skapar kundnytta, säger Johan Wennberg, regionchef Bravida region Vänern.

Bravida och Raybased kommer tillsammans bygga upp en organisation med fokus på projektering, installation, service, drift och underhåll av systemet.

– Vi är mycket glada över att få teckna samarbetsavtalet med Bravida. Raybased får nu tillgång till Nordens främsta totalleverantör av tekniska installations- och servicetjänster för fastigheter. Avtalet stärker avsevärt Raybaseds möjligheter att nå ut till fastighetsägare i hela Norden och får dessutom tillgång till en professionell organisation som finns på 140 orter i Sverige, Norge, Danmark och Finland, säger Lars Granbom, vd på Raybased.

 

Redaktionen

HSB nominerat till Stora Inneklimatpriset

$
0
0

HSB har för andra gången nominerats till Stora inneklimatpriset för det innovativa ventilationssystemet HSB FTX. Priset delas ut på Nordbygg 7 april.

Stora Inneklimatpriset delas i år ut för 15:e gången. HSB Riksförbund, som tillhör de nominerade, uppmärksammas för andra gången för värmeväxlarsystemet HSB FTX, som både kan minska energianvändningen och skapa ett bra inomhusklimat. HSB FTX nominerades till Stora Inneklimatpriset även 2012.

– Det är oerhört glädjande att vi har blivit nominerade igen för HSB FTX. Det fina med HSB FTX är att vi minskar husets effektbehov. Samtidigt som vi minskar behovet av att köpa fjärrvärme när den är som mest smutsig. Det gör att boendet i HSB blir grönare. Och det stöder vårt klimatmål om en halvering av koldioxidutsläppen till 2023, säger Roland Jonsson, energichef HSB Riksförbund.

Övriga nominerade till Stora inneklimatpriset 2015 är Swegon AB för systemprogramvaran Swegon ESBO, Free Energy Sverige AB för värmesystemet Hybrid Solar System och den svenska regeringen för statsbidraget för renovering av skolor med dålig innemiljö.

Så fungerar HSB FTX
HSB FTX är en vidareutveckling av ett vanligt FTX-system. I HSB FTX-system värms/kyls inluften med bergvärme/bergkyla utan värmepump innan den kommer in i husets ventilationssystem. I och med att inluften redan är värmd/kyld med ett par grader går det åt väsentligt mindre energi för att nå den önskade temperaturen eftersom man undviker påfrysning i aggregatet.

Prisutdelare från Boverket

I juryn för Stora Inneklimatpriset ingår representanter för Energi- och miljötekniska föreningen, Svensk Ventilation och Svenska Kyltekniska föreningen. Prisutdelningen sker på Nordbygg den 7 april med Boverkets enhetschef Anders Fransson som prisutdelare. Inneklimatpriset syftar till att öka intresset för inneklimatteknik, stärka ställningen för detta område och uppmärksamma teknik som främjar ett sunt inomhusklimat och energieffektiva byggnader.

Bild: Roland Jonsson, energichef HSB Riksförbund

Redaktionen

Viewing all 8188 articles
Browse latest View live